Lees hoe diverse gemeenten de eikenprocessierups bestrijden met natuurlijke vijanden door nestkasten op te hangen.

De mees, de natuurlijke vijand van de processierups.

De mees, de natuurlijke vijand van de processierups. © Cindy kuiphuis

AD: 1-9-2019

Proef blijkt succes: krijgen we de eikenprocessierups er dan toch onder? 

De proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen. Ook werd 90 procent van de nesten aangevreten door natuurlijke vijanden van de rups. 

Dat melden onderzoekers die betrokken zijn bij het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today. In 2018 is in de gemeente Westerveld (Drenthe) het project gestart. Drie jaar lang wordt gekeken hoe het aantal eikenprocessierupsen zich ontwikkelt.

Er zijn vorig jaar duizenden planten van tientallen soorten aangeplant om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen te lokken, zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Ook zijn er nestkasten opgehangen om vogels als koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten naar de proeflocatie te krijgen.

Gezondheidsklachten

Volgens de onderzoekers zijn niet alle locaties geschikt voor een dergelijk project, maar daar waar het mogelijk is, draagt deze aanpak zeker bij aan de beheersing van de eikenprocessierups.

De branderige haartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Het diertje vormde deze zomer zo’n plaag, dat bestrijders tot over hun oren in het werk kwamen te zitten. 

,,Het neemt grote vormen aan”, vertelde de aan het kenniscentrum eikenprocessierups verbonden bioloog en onderzoeker Arnold van Vliet in juni tegen deze site. ,,Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt, heb er niet eerder zo veel gezien.”

–> Klik hier voor Nestkasten voor de natuurlijke bestrijding van de eikenproseccierups


BD de Stem: 4-9-2019

Proef in Rucphen: ‘Zet vogels in tegen eikenprocessierups’

SPUNDEL/ROOSENDAAL – Natuurbeschermers Mans de Jong en Marjos Mourmans hebben een eigen plan om de eikenprocessierups te bestrijden. Zij willen een proefproject in Sprundel waarbij onder meer beschermde vogelsoorten worden ingezet. Die gelden als natuurlijke vijanden van het rupsje dat toenemende hinder voor de mens veroorzaakt.

erschillende locaties in Sprundel moeten als proeflocatie dienen, staat in het plan dat nu bij de gemeente Rucphen ligt. Die is blij met het initiatief en steunt de denkrichting. In het Drentse Wapserveen bleek al hoe effectief de werkwijze kan zijn die het Brabantse tweetal bepleit. Daar nam de overlast door de rups met tachtig procent af sinds via specifieke planten vogels, vleermuizen en insecten worden gelokt die de strijd met het beestje aangaan. 

–> Vleermuiskasten


Ad: 30-8-2019

Berg nestkastjes voor mezen in Gestel om zo processierups te bestrijden

SINT-MICHIELSGESTEL –  Ze laten er geen gras over groeien in Sint-Michielsgestel. Om volgend jaar beter de strijd aan te spannen tegen de eikenprocessierups, is de gemeente een actie begonnen met nestkastjes maken voor koolmezen en pimpelmezen. Dat is de natuurlijke vijand va de rups. Inmiddels staat de teller op 435 kastjes.

Koolmezen en pimpelmezen eten eikenprocessierupsen. Ze schudden met de rups in hun bek eerst de brandharen eraf en eten hem dan op. Een techniek die andere vogels al afkijken van de mezen.

–> Kasten voor de mezen in de strijd tegen de eikenprocessierups


AD: 28-8-2019

Vlinderkasten tegen eikenprocessierups in Den Bosch

DEN BOSCH – De gemeente Den Bosch is deze maanden aan het bekijken hoe de overlast van de eikenprocessierups volgend jaar aangepakt kan worden. Als experiment hangen her en der in de gemeente al zogenoemde vlindervallen en worden er eind dit jaar en begin volgend jaar nestkasten opgehangen en extra kruidenrijke bermen aangelegd. 

–> Diverse soorten Nestkasten


AD: 19-8-2019

D66 wil eikenprocessierupsen in Bussum aanpakken met natuurlijke vijanden

D66 in de gemeente Gooise Meren wil weten hoe de gemeente in de toekomst de eikenprocessierups gaat aanpakken. Ook de gemeente zelf  kijkt hoe de aanpak wordt vormgegeven en hoopt in het najaar met een plan te komen.

De partij wil vooral weten of er geld is om de natuurlijke omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren. Een idee waarmee al geëxperimenteerd is, zo zijn nestkastjes opgehangen die mezen moeten lukken, de natuurlijke vijanden van de rups. Daarnaast wordt er geprobeerd sluipwespen, de vijanden van de larven van de rups, aan te trekken met een speciaal kruidenmengsel. 

D66 denkt dat het verhogen van de biodiversiteit de beste methode is om de rups aan te pakken.

–> Insecten kasten voor sluipwespen